"Ню Йорк таймс": Сгради в София и на Балканите уязвими при земетресения

Експерт призова в България да има национална сеизмична лаборатория
Обновена: 2 яну 2020 09:01 | 2 яну 2020 09:01, Елка Василева
60
"Ню Йорк таймс": Сгради в София и на Балканите уязвими при земетресения
Снимка: архив, Reuters

От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земетресение. Това констатира "Ню Йорк таймс" в статия със заглавие "Уроците от албанското земетресение - Балканите не са готови за Голямо Земетресение".

Вестникът припомня за земния трус на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, причинил смъртта на над 50 души и наранявания на стотици и оставил хиляди без покрив, посочва Bulgaria ON AIR. Тази трагедия отправя ясно предупреждение към региона, който в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус.

Според експертите властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба. В резултат милиони хора обитават жилища, които едва ли ще издържат голямо земетресение, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Изданието цитира Матей Сумбасаку, основател на Re:Rise - първата румънска НПО, специализирана в намаляване на сеизмичния риск, - който казва, че само в Букурещ има 349 високорискови постройки, които вероятно ще рухнат при силно земетресение. Голяма част от тях са в жилищни комплекси. Стотици други сгради биха получили големи повреди.

Още по темата

Ню Йорк таймс" припомня за двете опустошителни земетресения през 20-ия век в планината Вранча, Източна Румъния - през 1940 г. с магнитуд 7,4 и на 4 март 1977 г. с магнитуд 7,2. При втория земен трус се срутват над 30 високи сгради в Букурещ, загиват около 1580 души и близо 11 хиляди са ранени.

В статията се припомня земетресението в българския град Стражица през 1986 г. с магнитуд 5,7, причинило сериозни разрушения и оставило хиляди хора без дом. Цитира се експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради.

По думите му приземните етажи на някои от новите сгради са превърнати в магазини и на покривите е добавен допълнителен етаж, което е риск при земетресение. В телефонното си интервю пред вестника Петър Павлов, директор на Националния център по сеизмично инженерство към УАСГ, призовава в България да бъде създадена национална сеизмична лаборатория със задачата да проверява устойчивостта на сградите при земетресения.

В статията на "Ню Йорк таймс" се привежда историята на земните трусове по адриатическото крайбрежие от Хърватия през Черна гора до Албания и в днешната Северна Македония. Цитират се и мненията на специалисти по сеизмичната активност на района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Балканиземетресения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 4 години
В Щатите един ураган или торнадо отнася цели градове. Наводненията в Ню Орлиънс колко жертви взеха. Поредната статийка в която ние на балканите сме очернени а великата нация с резерватите(кой за каквото се сети) е грейт агейн. Нещастници. Та те живеят по-зле и от нас само бла бла.
49
1
 
2
 
! Отговори
Великата илюзия преди 4 години
Брей колко се загрижили за нас на Балканите тия демократизатори! Те затова ли бомбардираха сърбите, да предотвратят евентуални земетръси!? А като си строят бункери и други луксозни убежища да не мислят, че ще се спасят от врящия Йелоустоун или разлома Сан Андреас?
48
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 години
Държавата ни е земетръсна зона. Всеки го знае
47
1
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Начетох се на *** коментари, за съжаление материала става все по- лош. Драги ми русофили, американофоби и всякакви фили и фоби, МОЛЕТЕ се да не ви удари земетресение , щото ще ви изстинат коленцата и всичкия форумен бабаитлък ще се окаже на дъното на гащите ви. Хайде чао, че аз имам работа и не мога да вися по цял ден по форумите.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 7-*** не-повече. Да не се случва.
45
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Бомбардировките на "приятелите" Хамериканци от войната още ще им държат влага са софиянци ... !
44
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 4 години
Ноември при тестове южно от Maidstone KENT United Kingdom открихме как IT Прави типичното световно известно мръсно кално англииско време. Та този ИТ беше се върнал да ни мори с няколко седмични мъгли и висока влажност..НА 12.09.2018 го снимахме от въздуха при приближаване до Хиитроу Лондон.Това са древни опитни експерти по климатична охрана този е сърдитко..Позиционирах го и подадох сигнал НА другия ден слънце защитен климат приятен въздух..вижте времето в MAidstone november
43
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 4 години
Днес при тестове з а климатични проблеми около река Дунав две новини:Първата че са наказани тези които чрез старо оръжие правят нарочно гъста мъгла с цел обгазяване на региона Свищов Зимнича.Времето пrиятно галещо слънце .Въздуха чист прозрачен защитен.Къща в Белене до бл.1/51 с бетонни плочи без бетонни греди на плътна тухлена зидария реагира на тестове от Вранча проведени последните дни.
42
0
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Аз имам едно съмнение,че най-големите "земетресения" се дължат на Световната банка и МВФ!?
41
2
 
5
 
! Отговори
As преди 4 години
Американчетата къде се слагат с тяхните дървени къщички :D ураган и виждаш как летят.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старото строителство е ОК!А новото нещо ми издиша!Но някога строеше държавата,а сега-лакоми частници!
39
2
 
11
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
и това идва от държава, в която масово се строй от дърво и всяка годима има хиляди струтени сгради в следствие на природни бедствия. Видяхме какво се случи в Италия например при земетръс 5,9 през 2014 и половината сгради се срутиха, докато тук освен няколко паднали покрива и напускани къщи други щети нямаше.Шо се отнася до стройтелството на сгради в периода 1990 до около 2007 год нещата са найстина доста трагични и видими след 20 год експлатация.
38
0
 
6
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Хората нямат представа как стоят реално нещата. Предприемачът го интересува само печалбата и да му излезе възможно най-евтино проекта. Конструкцията пък въобще непго интересува. Ако не падне от самосебе си до 10 г, значи е ОК. След това му изтича гаранцията. А качественото проектиране струва пари, специални софтуери и пр. Направете си сами изводите...
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Особено правителства дето са фенове на Тръмп- там земетръсите са най- опасни!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето мнение е че 5-6етажа трябва да са сградите, нагоре е прекалено опасно. Виж японците високите сгради ги строят с мега устойчиви конструкции!
35
6
 
12
 
! Отговори
Кой ни го казва? преди 4 години
Нашите не държали на трусове! То пък техните в Ню Йорк как държат на самолети...Всички видяхме!
34
0
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнониТочно така. Панелите държат на трус и усукване. Колкото и да ги оплюват "новите строители".
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, някой по запознат да пише на каква степен издържат панелите в Бг. Нещо ми се мотае около 8 степен по рихтер, ама толкова ли беше?
32
3
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До АнонименИ как да няма такива зони в България? Пишеш, колкото да не заспиш... Зоните на атомните централи са тикива. Мислиш ли, че ще построят централа в сеизмично активна зона?
31
4
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 34В района няма значителен разлом, какъвто има в София.